woensdag 23 december 2020

861. Russische sprookjes

Mooi geïllustreerd sprookjesboek van The Tjong-Khing, de sprookjesverteller (2020, 172 pagina’s). Gekocht voor wat komen gaat half maart. De bijzondere figuren zijn leuk (Och, Baba Yaga, De Onsterfelijke), maar verder is het - net als elk sprookje - een totaal onsamenhangend geheel van prinsen, prinsessen, magische dieren, etc. Voor kinderen wel spannend vermakelijk, hoop ik.

maandag 21 december 2020

860. Nederland in cijfers

Het statistisch zakboek van het CBS blijkt vervangen te zijn door een überopgemaakt boekje, met 38 infographics (2020, 86 pagina’s). Even vermakelijk en dan hup het oud papier in.

maandag 14 december 2020

859. The Loneliness of the Long Distance Runner

 Afgaande op de titel dacht ik dat het een luchtig boek over hardlopen was. Deze bundel met korte verhalen van Alan Sillitoe (echte naam!) is echter veel waardevoller dan dat (1959, 175 pagina's). De schetsen van na-oorlogs Engeland, arbeidersmilieu, gevuld met beelden van hoe je daaruit moeilijk kan ontsnappen maken diepe indruk. Ook in schrijfstijl mooi. Aanrader *****

vrijdag 27 november 2020

858. The Cat-nappers

 Deze P.G. Wodehouse (1974, 194 pagina's) van Katja gekregen voor mijn verjaardag dit jaar. Bleek de Amerikaanse uitgave te zijn van het al eerder op dit blog besproken Aunts aren't gentlemen... Niettemin weer met plezier gelezen!

zaterdag 21 november 2020

857. The Swoop - Or, how Clarence saved England

Voor mijn verjaardag deze heel vroege P.G. Wodehouse mogen ontvangen (1909, 83 pagina’s). Absurdistischer verhaal dan later werk. In het verhaal wordt Groot-Brittannië door liefst negen vijandelijke legers tegelijk - maar los van elkaar - binnengevallen. Uiteindelijk redt padvinder Clarence Chugwater het land. Erg vermakelijk. Schijnt oorspronkelijk als striproman te zijn uitgegeven, maar ook zonder afbeeldingen heel goed te pruimen dus. 

Ook (bewerkt) verschenen voor de Amerikaanse markt onder de titel "The Military Invasion of America". Die versie niet gelezen maar je schijnt aan de Engelse variant meer dan genoeg te hebben!


zaterdag 14 november 2020

856. Toen Napoleon Maly verliet

Boek van (oud-)Rusland-correspondent Peter d’Hamecourt over de geschiedenis van de laatste tweehonderd jaar van de provinciestad Malojaroslavets (Maly), ongeveer 100 km ten zuiden van Moskou. Het zijn wat weinig in samenhang vertelde ervaringsverhalen, die wel een gevoel overbrengen maar niet veel meer dan dat. Vleugje Napoleon en Eerste en Tweede Wereldoorlog maken het overall best aardig.

donderdag 5 november 2020

855. Hoe één gekke mier de wereld kan veranderen

Vermakelijk boekje van Arjan Postma over planten en beesten, hun eigenschappen en de parallellen met mensen (2020, 220 pagina's). Ook geschikt voor kinderen.

zaterdag 17 oktober 2020

854. The Moneychangers

Vermakelijk boek over bankieren in de VS in de jaren 70 van de vorige eeuw. Opgepikt bij mijn schoonouders. Met spanning, erotiek, geweld en feiten. Geschreven door Arthur Hailey (1975, 500 pagina’s).

zaterdag 10 oktober 2020

853. Verrassing

Heel attent cadeautje van Alex, Maaike, Tore, Mette en Hanna ter gelegenheid van de aangekondigde gebeurtenis op 13 maart 2021. Schattige, kleurige tekeningen van vogels met eieren, getekend door Mies van Hout (30 pagina’s, 2013).

zondag 4 oktober 2020

852. De wereld moet beter worden

Na het overlijden van Maarten Biesheuvel kwam ik erachter dat ik nog nooit iets van hem heb gelezen. Dat heb ik goedgemaakt met deze verhalenbundel (1984, 300 pagina’s). Zijn verhalen blijken me over het geheel genomen niet echt te kunnen bekoren. Af en toe is er een vleugje Bob den Uyl, dat is aardig. Vaak zijn er vele vleugen beschreven gekte; en die zijn me te realistisch, voelt onprettig.

donderdag 27 augustus 2020

851. Straf en zorg: een paar apart

Eindelijk toegekomen aan dit lezenswaardig rapport van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling uit 2006, over passende interventies bij delictplegers met psychische en psychiatrische
problemen (128 pagina's). Aanrader voor iedereen in dit werkterrein.

donderdag 6 augustus 2020

850. Woonideeën voor doe-het-zelvers

Weer zo een fantastisch jaren 70 interieurboek! Met 250 pagina’s klusideeën voor in het hele huis. Cadeau van schoonmama.

woensdag 29 juli 2020

849. Van huis tot thuis

“Een boek vol praktische tips om sfeervol te wonen”. Een uitgave van de Nutsspaarbank Den Haag uit de jaren 70 (125 pagina’s, schaamteloos vertaald uit een Duitse publicatie, met erg Duitse plaatjes). Cadeau gekregen van schoonmama en best hilarisch om te lezen door de tijdgeest met veel schrootjes, felle kleuren, wat vrijgevochtener (halfnaakte mensen loungend op een zitkussen in roze velours midden in de woonkamer :-)). Zaten er nog echt praktische wenken in? Ja hoor, de gouden tip om een plattegrond op schaal te maken om de inrichting vorm te geven, tips over grote ruimtes onderverdelen in zones, het gebruik van kleur (in een wat donkerder ruimte warme tinten als geel en rood; lees: geelgebroken witte wandverf, Perzisch tapijt; in slaapkamer best wat kleur).

dinsdag 28 juli 2020

848. Gezigten in de omstreken van 's GRAVENHAGE en LEIDEN

Kennelijk beroemd boek met steengravures van P.J. Lutgers (225 pagina's, 1855; heruitgegeven 1970). Interessant om de buitenplaatsen in de omgeving te leren kennen. Bevat ook een prent van Hoekenburg, met daarop de tuinmanswoning, ons huis!!

zondag 26 juli 2020

847. The Doomed City

(Wederom) Knappe scifi van Arkady en Boris Strugatsky (1968, 464 pagina's). Setting is een stad tussen een onbegrensd hoge muur en een dito diepe afgrond waarin de van verschillende plekken en tijden van aarde geplukte bewoners worden blootgesteld aan bizar wisselende omstandigheden (grote groepen apen, geen daglicht, heel veel afval, een kidnappend rondwandelend rood huis, etc.) waarmee men moet leren omgaan. Het experiment is een experiment. Als het een experiment is ten minste, en niet een nachtmerrie of iets anders. In elk geval geeft deze setting een hoop aangrijppunten voor maatschappijkritisch beschouwingen, wat er weer voor zorgde dat het meer dan een decennium op de plank lag voordat de broers het aandurfden te publiceren.

Roerich, Doomed City

dinsdag 14 juli 2020

846. Camino

Beetje zoetsappig maar wel aardig boek van de schrijver van Het Rosie Project, Graeme Simsion, geschreven samen met zijn partner Anne Buist (2018, 385 pagina’s). Verhaal is de voettocht over de Camino, van Cluny naar Santiago de Compostela. Beschreven vanuit wisselperspectief door de twee hoofdpersonen. Die lopen met flinke bagage (deels ook figuurlijk) en die lopen ook wat aan elkaar te snuffelen.

zondag 5 juli 2020

845. Jeeves and the tie that binds

Ontspanning met een P.G. Wodehouse (1971, 207 pagina’s). Boek blijkt ook als een verhaal in een andere Wodehouse gepubliceerd, die ik al lang heb gelezen, maar dat mocht de pret niet drukken.

zondag 24 mei 2020

844. HM

Best wel lang geleden dat ik iets van Marten Toonder heb gelezen, terwijl ik ze volgens mij in mijn jeugd en adolescentie zo'n beetje allemaal met veel plezier heb verslonden. Deze bundel HM (1956, 1962, 1974, 1978; 230 pagina's) heb ik opgepikt in een meeneembibliotheek en bevat de verhalen de atlantiër, het huilen van urgje, de hopsa's. Allemaal niet zijn beste verhalen maar vermakelijk zeker.

zondag 17 mei 2020

843. De MeesterDromer

Nog een geslaagde scifi-roman van Ursula’s LeGuin (1971, 192 pagina’s): in een nabij-toekomstige wereld wijzigen de dromen van een (1) man, George Orr, met terugwerkende kracht de werkelijkheid. En dat is niet altijd prettig. Hij komt daarvoor in behandeling bij een droomspecialist met droommachine, die al snel de potentiële voordelen van deze kwaal ziet (voor zichzelf). De aangestuurde dromen blijven lastig controleerbaar, voor Orr, en lastig aanstuurbaar voor de dokter. De thema’s van strijd tussen de dokter en de patiënt, en van de liefde die parallelle werelden overstijgt zijn me duidelijk. De rol van de schildpadachtige buitenaardse wezens minder... Niettemin is ook dit boek weer een aanbeveling waard.

dinsdag 5 mei 2020

842. The Crime Wave at Blandings

Kort verhaal van de onvolprezen P.G. Wodehouse (1937, 85 pagina’s). Overigens ook onderdeel van Lord Emsworth and others, dus tweemaal in bezit.

841. Uit koers

Tientallen verhalen over wielrenners die zijn gestopt met wielrennen (2014, 350 pagina’s), geschreven door Frank Heinen. Soms een bekende naam, vaak iemand in vergetelheid geraakt. Veel drugs, veel dood ook...

zondag 26 april 2020

840. Ga toch fietsen!

'Dagboek' van een dikke, drinkende man van 43 die besluit te gaan wielrennen en daaraan louter positieve ervaringen overhoudt, na natuurlijk wat geestelijke en fysieke strijd. Zijn ervaringen zijn bepaald niet uniek te noemen, hij wordt ook niet echt likeable. Het is wel heel vlot geschreven en er valt vast iets aan inspiratie uit te halen. De man is Thomas Braun en hij typte dit in 2011 in 192 pagina's op.

839. De ontheemde

Heel goede scifi van Ursula LeGuin (1975, 352 pagina's). Plot is als volgt. Een briljant wetenschapper, Shevek, groeit op een maan bij een planeet. Op die maan heerst een extreem anarchistisch-socialistisch regime: geen bezit, geen regering, alles vanuit het belang van het geheel van de maatschappij. De opofferingsgezindheid is ook nodig want de planeet is schraal, met regelmatige hongerperioden. De samenleving op de maan is ontstaan toen 170 jaar eerder een grote groep mensen wegging bij de moederplaneet. Op de planeet is een overdadig, kapitalistisch systeem. Shevek heeft een overkoepelende, prijswinnende natuurkundige theorie ontwikkelt die hij gaat uitdragen op de planeet. Hij is daarmee de eerste sinds de emigratie die naar de planeet gaat. Geconfronteerd met het verschil met zijn thuisbasis komt hij tot inzichten over wat de meest wenselijke maatschappij-inrichting is. Met inachtneming van de onvolkomenheden die er overal zijn. De Aarde komt zijdelings ook nog aan bod: de mensheid heeft de planeet zo uitgewoond dat het een nauwelijks bewoonbare dorre boel is geworden.

vrijdag 10 april 2020

838. Centen graaien

Toen de bibliotheek van het WODC werd opgeschoond in verband met hun verhuizing naar een betere plek, heb ik dit true crime boekje meegenomen. Over oplichtingspraktijken in Nederland. Makkelijk bij elkaar getikt niemendalletje van Peter Stuivenberg (1997, 200 pagina’s): paar zaken, wat smeuïge details, wat interviews met oud-rechters en wetenschappers. Voila! Ik had het misschien beter kunnen laten liggen...

zondag 5 april 2020

837. Eenzaam

Boek van Boudewijn Buch over eenzame eilanden, vuurtorens, boeken (1992, 250 pagina's). Passend thema voor deze dagen van voortgezette sociale distantie.

maandag 23 maart 2020

836. Rafels aan de rechtsstaat

Dit voor zijn ministerschap geschreven boekje van Ferdinand Grapperhaus (2017, 130 pagina’s) heeft best originele gedachten. Soms hoor ik ‘m praten.

dinsdag 17 maart 2020

835. The Cyclist Who Went Out In The Cold

Via een collega gekregen reisverslag van Tim Moore (2016, 345 pagina’s): hij is op een MIFA 900 (een in voormalig Oost-Duitsland gebouwd boodschappenfietsje) het hele voormalige IJzeren Gordijn langsgefietst. Van Finland tot aan de Zwarte Zee dus. De EV13, ruim 8.500 km. Daarom inspirerend, en ook aardig geschreven. In het grotere geheel vooral een aardig tussendoortje.

zondag 1 maart 2020

834. De Kat en de Generaal

Dit tweede boek van Nino Haratischwili is ook groots van opzet maar uiteindelijk beduidend minder dan Het achtste leven (voor Brilka). Omdat het magisch realisme ontbreekt worden de plotlijnen ongeloofwaardig(er). De karaktervorming moet je wel heel graag in mee willen gaan om het zweem van werkelijkheid te laten hebben. Beste vind ik de beschrijvingen van het gevoel van mensen die huis en haard hebben verlaten om hun geluk elders te beproeven (van Sowjetdeelstaat naar het westen).

maandag 27 januari 2020

833. Ornamenten aan huis en hof (deel II)

Boekje uit 1963 van J.H. Kruizinga (96 pagina's) over stoepen, duiventillen, gevelstenen, gevellichten, hooibergen, kippenhokken, dakridders, hekken, etc., met een beperkte hoeveelheid afbeeldingen. Gekregen van mijn moeder. Ik dacht dat ik het dodelijk saai zou vinden, maar ik zat te smullen van deze cultuurgeschiedenis, en kijk anders naar mijn omgeving. Ik ben oud aan het worden...

zaterdag 18 januari 2020

832. De rekening voor Rutte

Boek van Bas “ik doe wat ik doe” Haan (2017, 254 pagina’s) waarop hij zijn overzicht geeft van “De Teevendeal, het bonnetje en de politieke prijs voor leugens”.

woensdag 15 januari 2020

831. Zij in de geschiedenis

Boekje (2019, 146 pagina’s) van Alies Pegtel over de rol van vrouwen in de historie. Doordat de geschiedschrijving vooral in mannenhanden was (is), blijft de rol van de vrouw zwaar onderbelicht. En - natuurlijk - werd het beeld van die vrouw bepaald door de tijdgeest terug te projecteren. Go feminisme!

zondag 5 januari 2020

830. Niets is waar en alles is mogelijk

Vlot geschreven, licht verteerbaar boek van Peter Pomerantsev over het surrealistische hart van het nieuwe Rusland, waarin iedereen zo los is gekomen van waarheid en principes dat elke rol probleemloos kan en alles relatief is, behalve het leed voor anderen. Ik vrees dat er veel waarheid in zit (2014, 288 pagina’s). Wat is een banaan voor jou?

donderdag 2 januari 2020

829. The Rivals of Sherlock Holmes

Een collectie van vroege detectiveverhalen, uit dezelfde periode als de opkomst van Sherlock Holmes (gebundeld door Hugh Greene, 1970, 335 pagina’s). Wisselende kwaliteit, maar overall heel aardig!