dinsdag 24 september 2024

1027. Ambtelijke welsprekendheid

Dit boek uit 1936 (126 pagina’s) is geschreven door J.H. de Goede jr. om ambtenaren en ambtsdragers beter te laten speechen. Heel mooi om te zien dat de tips vrij omslachtig en weinig praktisch worden gebracht; de lezer wordt aangezet om zelf te denken. De als voorbeeld opgenomen speeches zijn ook inderdaad niet geschikt om 1-op-1 over te nemen. Als tijdsbeeld wel grappig. En de beschrijving van de soorten speeches en mogelijke opbouw zijn nog steeds waar.

1026. De linkerhand van het duister

Met meerdere prijzen beloonde scifi van Ursula Le Guin (1971, 250 pagina's). Op zich snap ik dat wel door de gecreëerde wereld en de aandacht  voor de psychologie in het verhaal. Maar ik vond het vooral moeilijk om in te komen. Pas vanaf de tweede helft begon het een beetje voor me te leven. Misschien is het zo'n boek dat bij herlezen beter wordt. Maar dat ga ik niet doen.

zaterdag 7 september 2024

1025. The Bloody Ground

Boek van Bernard Cornwell over de bloedigste veldslag uit de Amerikaanse burgeroorlog, namelijk die bij Antietam. Protagonist van het boek vecht voor het Zuiden, dat is wel aardig. Verder moet je vooral beschrijvingen van strijd houden. Niet met veel plezier gelezen, beetje moetje (1996, 428 blz.).