Battle Flag (1995, 471 pagina's) is een van pa geleend boek van Bernard Cornwell. Na de Sharpe-reeks heeft hij een serie geschreven over de Amerikaanse burgeroorlog, met in de hoofdrol Nathaniel Starbuck. Lekker goedkoop militair vermaak, met een behoorlijk vleugje historische authenticiteit. In dit boek over The Campaign of Second Manassas. Interessant vind ik dat de antagonist onderdeel uitmaakt van de foute kant van de rebellen uit het zuiden. Hopen maar dat hij het tot het laatste deel van deze reeks, bij het verlies van het zuiden volhoudt en niet opeens heel Amerikaans moraliserend en God-vindend tot inkeer komt.
maandag 29 maart 2021
zaterdag 27 maart 2021
870. Onze oude rijmpjes en versjes
Verzameld door en met prentjes van Jan Wiegman (72 pagina’s). Meerendeel van de teksten is trouwens echt koeterwaals, en vaak met een opvoedend randje.
869. De Kleine Kangoeroe
Sinds 6 maart lees ik nieuw materiaal, zoals dit prijswinnende prentenboek van Guido van Genechten (2007, 30 pagina’s) over liefdevol loslaten (voor kinderen vanaf drie jaar).
donderdag 18 maart 2021
868. The Prince and Betty
Een klassieke P.G. uit 1912 (176 pagina's), met kluchtige, ongeloofwaardige plot twists van heb ik jou daar. De setting in New York, met de bendes en de nachtclubs, vind ik leuk!
zondag 14 maart 2021
867. Een doodgewoon leven
Een prachtig boek van Karel Capek (1890-1938), uitgebracht lang na zijn overlijden (192 pagina’s, 2008). Het is het verhaal van een spoorwegbeambte die terugblikt op zijn doodgewone leven. Net als elk doodgewoon leven zitten hierin echter een hoop verschillende levens. Vijf ballen!
donderdag 11 maart 2021
866. Omdat alle kindjes rechten hebben
Dit is het boekje met versjes over kinderrechten dat de gemeente cadeau geeft aan ouders die aangifte komen doen van een geboorte (44 pagina’s). Het kan geen kwaad.
donderdag 4 maart 2021
865. Beween the Woods and the Water
Ooit werd dit boek / deze reeks me aanbevolen door goede vriend Sybrand. Voor mijn verjaardag kreeg ik deel 2 van deze beschrijving van de wandeltocht van Patrick Leigh Fermor van Hoek van Holland naar Constantinopel in 1933 (289 pagina’s, 1986). Hij was toen 18 jaar jong maar schreef het verslag in de jaren tachtig. De wandeltocht is indrukwekkend, de beschrijving fraai; in een periode dat Europa binnenkort heftig gaat veranderen. Maar... Het taalgebruik was voor mij soms wat te bloemrijk en er komt een beeld op van heel geprivilegieerde jongeman die van kasteel naar landhuis mag wandelen, mee mag doen met de jacht, tripjes en diverse vormen van luxe. Inspirerend om ooit zelf in die regionen te gaan wandelen maar de andere delen hoef ik niet per se te lezen.