woensdag 29 juli 2020

849. Van huis tot thuis

“Een boek vol praktische tips om sfeervol te wonen”. Een uitgave van de Nutsspaarbank Den Haag uit de jaren 70 (125 pagina’s, schaamteloos vertaald uit een Duitse publicatie, met erg Duitse plaatjes). Cadeau gekregen van schoonmama en best hilarisch om te lezen door de tijdgeest met veel schrootjes, felle kleuren, wat vrijgevochtener (halfnaakte mensen loungend op een zitkussen in roze velours midden in de woonkamer :-)). Zaten er nog echt praktische wenken in? Ja hoor, de gouden tip om een plattegrond op schaal te maken om de inrichting vorm te geven, tips over grote ruimtes onderverdelen in zones, het gebruik van kleur (in een wat donkerder ruimte warme tinten als geel en rood; lees: geelgebroken witte wandverf, Perzisch tapijt; in slaapkamer best wat kleur).

dinsdag 28 juli 2020

848. Gezigten in de omstreken van 's GRAVENHAGE en LEIDEN

Kennelijk beroemd boek met steengravures van P.J. Lutgers (225 pagina's, 1855; heruitgegeven 1970). Interessant om de buitenplaatsen in de omgeving te leren kennen. Bevat ook een prent van Hoekenburg, met daarop de tuinmanswoning, ons huis!!

zondag 26 juli 2020

847. The Doomed City

(Wederom) Knappe scifi van Arkady en Boris Strugatsky (1968, 464 pagina's). Setting is een stad tussen een onbegrensd hoge muur en een dito diepe afgrond waarin de van verschillende plekken en tijden van aarde geplukte bewoners worden blootgesteld aan bizar wisselende omstandigheden (grote groepen apen, geen daglicht, heel veel afval, een kidnappend rondwandelend rood huis, etc.) waarmee men moet leren omgaan. Het experiment is een experiment. Als het een experiment is ten minste, en niet een nachtmerrie of iets anders. In elk geval geeft deze setting een hoop aangrijppunten voor maatschappijkritisch beschouwingen, wat er weer voor zorgde dat het meer dan een decennium op de plank lag voordat de broers het aandurfden te publiceren.

Roerich, Doomed City

dinsdag 14 juli 2020

846. Camino

Beetje zoetsappig maar wel aardig boek van de schrijver van Het Rosie Project, Graeme Simsion, geschreven samen met zijn partner Anne Buist (2018, 385 pagina’s). Verhaal is de voettocht over de Camino, van Cluny naar Santiago de Compostela. Beschreven vanuit wisselperspectief door de twee hoofdpersonen. Die lopen met flinke bagage (deels ook figuurlijk) en die lopen ook wat aan elkaar te snuffelen.

zondag 5 juli 2020

845. Jeeves and the tie that binds

Ontspanning met een P.G. Wodehouse (1971, 207 pagina’s). Boek blijkt ook als een verhaal in een andere Wodehouse gepubliceerd, die ik al lang heb gelezen, maar dat mocht de pret niet drukken.