In de maand van het spannende boek 2013 krijg/kreeg je deze korte literaire thriller van Loes den Hollander gratis bij een aanschaf van meer dan 10 euro. Binnen twee uur weggelezen, doeltreffend verhaaltje met steeds voldoende onzekerheden en onverwachte
ontwikkelingen om het spannend te maken en te houden. Het gebruik van een psychiatrisch patiënt met multi personality disorder vind ik overigens wel een beetje makkelijk; je kan het dan zo gek maken als je maar wil!
zondag 16 juni 2013
zaterdag 15 juni 2013
496. De vliegeraar
Graphic novel van het boek van Khaled Hosseini, getekend door Fabio Celoni en Mirka Andolfo (136 pagina's). Aangrijpend, menselijk wereldverhaal, fraai getekend.
woensdag 12 juni 2013
495. The Mammoth Book of Historical Whodunnits
Zeventien jaar (!) nadat ik dit boek (1993, 530 pagina's) cadeau heb gekregen van mijn ouders, heb ik het eindelijk ter hand genomen en de ruim 25 wie-heeft-het-toch-gedaan?-verhalen in rap tempo en met veel plezier gelezen. De historische settings, van een farao in het oude Griekenland tot Sherlock Holmes in 19e eeuws Engeland, dragen bij aan de wegdroombeleving. De kortheid van de verhalen maken het boek ideaal voor lezen tussendoor. Zeker zes verhalen betroffen het klassieke mysterie van een van binnen afgesloten kamer met daarin een lijk, met telkens een andere oplossing voor de briljante speurder. Zusterboek is The Mammoth Book of Historical Detectives; dit gaat mee op de eerstvolgende vakantie.
Labels:
geschiedenis,
korte verhalen,
moord,
mysterie,
thriller
zaterdag 8 juni 2013
494. Koning Hollewijn 21 - De wetgever
Minder bekend dan de Tom Poes-reeks, maar misschien nog wel beter werk. Marten Toonder kaart luchtig en cartoonesk tijdloze maatschappelijke vraagstukken aan (1989, 180 pagina's).
493. Poes in verdrukking en verzet (1940-1945)
Speciale OORLOGSEDITIE van de poezenkrant door Paul Arnoldussen (2013, 112 pagina's). Humoristisch en informatief over het lot van de Nederlandse poes in de bange oorlogsjaren.
zondag 2 juni 2013
492. Aard, omvang en handhaving van beschermingsbevelen in Nederland (2)
Dit betreft een onderzoek van de Universiteit van Tilburg naar de aard, omvang en handhaving van beschermingsbevelen in Nederland (in opdracht van WODC; 2013, 88 pagina's). Het eerder gelezen eerste deel ging over de juridische modaliteiten van gebiedsverboden, contactverboden en meldplichten. De conclusies van het tweede deel zijn overzichtelijk terug te vinden in de tabellen in de conclusie (p. 75).
Verder opmerkenswaardig:
- beschermingsbevelen worden voornamelijk aan mannen opgelegd;
- vaak is er sprake van een (verkeerd geëindigde) affectieve relatie, bij de voorwaardelijke invrijheidstelling zijn de veroordeelde en de beschermde vaker onbekenden van elkaar;
- een beschermingsbevel is er vaak een in een reeks (recidive, gebrekkige handhaving);
- een internationale dimensie is er vrijwel nooit;
- handhaving is van cruciaal belang en vaak lastig;
- het opgelegde beschermingsbevel is niet altijd helder afgebakend;
- verschillende rechtbanken hanteren verschillende formuleringen en 'dreigingen' bij overtreding van het beschermingsbevel;
- de registratie van de verschillende modaliteiten verschilt en is zelden sluitend.
Labels:
bescherming,
burgemeester,
onderzoek,
openbare orde,
strafrecht,
werk
Abonneren op:
Posts (Atom)