Min of meer toevallig bij de Bruna op het station opgepikte roman van Julian Barnes (2016, 182 p.) over het leven van de Russische componist Shostakovitch. Over zijn omgang met de Macht, het pogen te behouden van zijn waardigheid, zeker ook in zijn muziek, en wat dit met de mens doet. Indrukwekkend, zoals de voorkant meldt: een meesterwerk.
Opvallend is trouwens dat uit deze editie van de voor- en achterkant niet kan worden opgemaakt dat het zijn leven betreft: “In May 1937 a man in his early thirties waits by the lift of a Leningrad apartement block. He waits all through the night, expecting to be taken away to the Big House.”
dinsdag 21 augustus 2018
774. The Noise of Time
Labels:
20e eeuw,
biografie,
communisme,
literatuur,
muziek,
Rusland,
Sovjet-Unie
zaterdag 4 augustus 2018
773. Dubbelduck - Jacht op een spion
Geïnspireerd door Rianne lees ik af en toe een Premium Donald Duck (2018, 400 pagina's), wat complexere verhalen, wat meer art work, maar verder gewoon dezelfde eend met vrienden en familie!
772. Seven by Five
Na ruim een decennium op de plank met nog te lezen boeken te hebben doorgebracht heb ik eindelijk deze bundeling van korte verhalen van H.E. Bates uitgelezen (verhalen uit de periode 1926-1961, uitgegeven in 1963, 486 pagina's). Het zijn briljante, sfeervolle verhalen met vaak een droevige "het geluk in het leven was dichtbij maar is me toch ontschoten"-gevoel. De interesse voor deze schrijver is trouwens ruim voor de start van dit blog gewekt met het heerlijke Darling Buds of May (inclusief de BBC-verfilming daarvan).
Lang over doen ondanks de pracht is trouwens kennelijk wat ik doe met zijn verhalen...
Lang over doen ondanks de pracht is trouwens kennelijk wat ik doe met zijn verhalen...
Labels:
20e eeuw,
geluk,
korte verhalen,
liefde,
literatuur,
ongeluk
Abonneren op:
Posts (Atom)