maandag 31 december 2012
458. Mockingjay
Laatste deel van de trilogie The Hunger Games (Suzanne Collins; 374 pagina's). Het verrassende en leuke is er in dit deel wel een beetje vanaf, maar de reeks is spannend genoeg om uit te lezen. Het brave liefdesdilemma van de vrouwelijke hoofdpersoon is ergerlijk. Preuts gedoe.
457. Catching Fire
Opvolger van The Hunger Games, door Suzanne Collins (366 pagina's). Vermaak voor jongvolwassenen.
456. Prelude to foundation
Het later geschreven eerste deel van de Foundation-reeks van Isaac Asimov (1988, 512 pagina's). Werkelijk briljant! Aanrader voor iedereen, zelfs voor degenen die niet op voorhand science fiction fan zijn.
455. Mensenrechten in Nederland
In deze Justitiële Verkenning (6|12, 154 pagina's) staat de evaluatie van Nederland in het kader van de Universal Periodic Review centraal. Daarnaast aandacht voor de recente oprichting van het mensenrechteninstituut, internetvrijheid, discriminatie (een kennelijk steeds minder belangrijk thema in media en politiek) en de detentie van vreemdelingen, in het bijzonder van kinderen.
Labels:
discriminatie,
internet,
Justitie,
mensenrechten,
werk
donderdag 27 december 2012
454. Schakers - Portretten
Jan Timman ontmoet en portretteert grote schakers: Aljechin, Botwinnik, Larsen, tal, Spasski, Fischer, Andersson, Polgar, Carlsen. De verhalen zijn persoonlijk en interessant (2012, 240 pagina's).
453. Toon Hermans - zijn mooiste versjes
Als gebbetje voor Kerst gekregen van mijn schoonouders (bijlage bij AD 2012, 50 pagina's).
Ik wou
Ik wou dat ik mijn mond kon houwen,
want o... ik klets wat enden weg.
Toch blijf ik alsmaar weer vertrouwen,
dat ik ooit nog es iets zinnigs zeg.
woensdag 26 december 2012
452. 'A desperate business'
Ian Fletcher over 'Wellington, The British Army and the Waterloo Campaign' (2001, 226 pagina's). Waterloo is misschien wel de meest beschreven en geanalyseerde veldslag ooit. Dit boek vol fraaie illustraties beschrijft de Engelse kant van het verhaal, met veel citaten van mensen die mee hebben gevochten. Zeer boeiend. Graag ga ik nog eens terug naar Waterloo om het (weer) met eigen ogen te bekijken: 18 juni 2015? Weet iemand trouwens van het bestaan van een 'what if'-boek waarin Napoleon heeft gewonnen?
Labels:
19e eeuw,
Engeland,
Frankrijk,
Napoleon,
oorlog,
Prins van Oranje,
Waterloo,
Wellington
zaterdag 22 december 2012
451. Jeruzalem
Graphic novel van Guy Delisle (2011, 340 pagina's) over zijn verblijf in Jeruzalem als man van een medewerker van Artsen Zonder Grenzen. Strakke tekeningen, onderkoelde humor, "participerend tekenaar". Pijnlijk beeld van een door religie en historie zwaar verdeeld land. Wat doen mensen elkaar toch aan.
Labels:
21e eeuw,
atheïsme,
geloof,
graphic novel,
humor,
Israël,
joden,
Palestijnen,
Palestina,
stripboek
zondag 16 december 2012
450. Jill the Reckless
Jill the Reckless is een tamelijk vroeg werk van P.G. Wodehouse (1921; 279 pagina's) en daardoor gratis als e-book verkrijgbaar via www.gutenberg.org. De Engelse humor en kluchtige romantiek komt ook op een klein telefoonscherm goed tot zijn recht. Met vermakelijke sfeerbeelden van de theaterwereld begin vorige eeuw.
woensdag 12 december 2012
449. Deuren op slot
Speciale Justitiële Verkenning van het WODC (7|12, 62 pagina's) naar aanleiding van de uitreiking van de Stockholm Prize in Criminology aan Jan van Dijk, bevat de bewerkte speech over de rol van situationele preventie bij de daling in criminaliteit van de jaren tachtig tot de jaren tien.
Labels:
criminaliteit,
criminologie,
daders,
misdaad,
preventie,
slachtoffers,
trends,
werk
zondag 9 december 2012
448. Vonnisafspraken in strafzaken
"Een rechtsvergelijkende studie naar een vorm van onderhandelingsjustitie in Italië, Duitsland en Frankrijk", uitgevoerd door mr. Laura J.J. Peters (2012). Ik heb alleen de samenvatting van dit proefschrift gelezen (14 pagina's), maar ik vind het niettemin vermeldenswaardig voor dit blog.
De strekking is - heel erg kort gezegd - dat de onderzochte landen anders dan Nederland in het strafrecht een vorm van afdoening kennen waarbij verdachte en officier van justitie een afspraak over de op te leggen straf maken (inclusief vrijheidsstraffen tot ongeveer een jaar); de rechter bekrachtigt deze vervolgens. De bekrachtigde beslissing kan in Italië en Frankrijk dadelijk ten uitvoer worden gelegd. Dit leidt tot efficiencywinst voor de keten en veelal tot een lagere straf voor de betrokkene. De vraag wordt opgeworpen of Nederland niet de Wet OM-afdoening / strafbeschikking (openbaar ministerie legt - zonder onderhandelen - straf op) moet heroverwegen (persbericht promotie: 'Nederland loopt uit de pas').
De strekking is - heel erg kort gezegd - dat de onderzochte landen anders dan Nederland in het strafrecht een vorm van afdoening kennen waarbij verdachte en officier van justitie een afspraak over de op te leggen straf maken (inclusief vrijheidsstraffen tot ongeveer een jaar); de rechter bekrachtigt deze vervolgens. De bekrachtigde beslissing kan in Italië en Frankrijk dadelijk ten uitvoer worden gelegd. Dit leidt tot efficiencywinst voor de keten en veelal tot een lagere straf voor de betrokkene. De vraag wordt opgeworpen of Nederland niet de Wet OM-afdoening / strafbeschikking (openbaar ministerie legt - zonder onderhandelen - straf op) moet heroverwegen (persbericht promotie: 'Nederland loopt uit de pas').
- In Italië is de strafrechter lijdelijk: is hij niet een stempelmachine voor de voorgelegde afspraken? Wat is het rechterlijk oordeel over de afspraken feitelijk waard?
- Een vonnisafspraak behelst geen schuldbekentenis en leidt tot een andere of geen registratie in de justitiele documentatie: onzuiver, rechtsongelijkheid?
- De straf in de vonnisafspraak is meestal gematigd: verenigbaar met strafdoelen, rechtsongelijkheid, ongewenste druk op de verdachte om maar te bekennen? Perverteert de mogelijkheid van onderhandeling met een officier van
justitie over de door de rechter af te stempelen afspraak
(consensualiteit) niet meer?
- In Italie en Frankrijk is hoger beroep tegen de vonnisafspraak niet mogelijk (dadelijke tenuitvoerlegging): onschuldpresumptie?
- Is de kwaliteit van de Nederlandse niet-onderhandelbare afdoening met een strafbeschikking minder dan de vonnisafspraken?
- Zou voor vrijheidsbeneming een rechter niet altijd ten volle de zaak moeten beoordelen?
- Is met de lichte drempels voor verzet tegen een strafbeschikking het complete rechterlijk oordeel niet nabijer dan in de onderzochte landen?
zaterdag 8 december 2012
447. Echte mannen eten geen kaas
"Vier jaar in handen van een pooierboy", het waarschijnlijk grotendeels verzonnen verhaal van Maria Mosterd (111 pagina's, 2008). De beschreven fantasieën zijn schokkend, maar voor de wereld die uit dit boek opdoemt, een wereld vol misbruik, verkrachting, drugs, prostitutie en onverschilligheid, geldt kennelijk dat velen denken dat het had kunnen gebeuren.
Echte mannen.
Labels:
fictie,
loverboys,
misdaad,
pooiers,
prostitutie,
true crime
woensdag 5 december 2012
zondag 2 december 2012
445. Das Kapital van Karl Marx
In plaats van het dikke, moeilijk toegankelijke boek uit 1867 heb ik een korte biografie ervan gelezen, opgesteld door Francis Wheen (2006, 126 pagina's). De biografie gaat in op de ontstaansgeschiedenis van Das Kapital (moeizaam, traag, in armoede in verschillende landen, gesteund door Friedrich Engels), de uiteindelijke 'geboorte' van het eerste deel en de eerste ontvangst (beperkte druk, weinig reacties, onbegrepen), en - tot slot - het eigen leven dat het boek is gaan leiden tot in de 21ste eeuw. Conclusie is dat - zeker in de huidige tijden van voortdurende crisis - Marx' werk uiterst relevant is vanwege zijn stelling dat het kapitalisme (op de lange termijn) een onhoudbaar politiek economisch systeem is omdat het kiemen voor zelfvernietiging bevat. Alleen de ingrepen door democratische overheden hebben - volgens Wheen e.a. - het kapitalistisch systeem gematigd en in leven gehouden. Dit evenwicht kan nog eeuwen voortduren, maar niet eeuwig. Heerlijk, van die keiharde economische stellingnames.
"Er is geen greintje meerwaarde dat zijn bestaan niet ontleent aan onbetaalde arbeid."
W-G-W vs. G-W-G*
Labels:
19e eeuw,
armoede,
biografie,
communisme,
dialektiek,
filosofie,
kapitalisme,
Marx,
Marxisme,
politieke economie,
rijkdom
Abonneren op:
Posts (Atom)