zondag 28 november 2010
129/1001. Elegant als een egel
Autodidactische conciërge van eenvoudige afkomst, Renée, houdt haar ontwikkeling en kennis geheim voor de bewoners van het sjieke appartementencomplex en schrijft een dagboek. Zeer intelligente, twaalfjarige dochter van een van de bewoners, Pamola, is van plan zelfmoord te plegen vanwege de zinloosheid van het leven en de domheid in de omgeving en schrijft haar diepzinnige gedachten op. Japanse nieuwe bewoner, Kakuro Uzo, ziet vlijmscherp door de pogingen van de dames om hun ware ik te verbergen heen, brengt ze nader tot elkaar en zichzelf nader tot de conciërge. Voordat er echter hier echt iets moois kan opbloeien, wordt Renée doodgereden door de wagen van de stomerij. Resultaat is wel dat Pamola afziet van zelfdoding.
Als je het verhaaltje van dit redelijk recente boek van Muriel Barbery (2006, 321 pagina's) zo tot de essentie teruggebracht ziet, heeft het niet veel om het lijf. De inzichten en de wijze waarop deze gepresenteerd worden zijn echter energiek, elegant, educatief, filosofisch, menselijk, herkenbaar, sprookjesachtig, dus het is zeer begrijpelijk voor me dat dit boek 30 weken op rij in Frankrijk op nummer 1 van de lijst met best verkochte boeken stond. Een echte aanrader!
zaterdag 27 november 2010
128/1001. Neuromancer
Neuromancer
Techno-SF uit 1984 van William Gibson. In een toekomstige dystopie gaan anti-held Case en bionische, vrouwelijke straatsamoerai Molly op een geheimzinnige missie voor een oppermachtige kunstmatige intelligentie: prima ingrediënten voor een boek naar mijn smaak. Introduceert daarnaast termen als The Matrix, Cyberspace, Flatlining en beschrijft - ruim voor het internet - een wereldwijd net aan samenhangende computers waarin je als persoon op kan gaan. Het succes is dus begrijpelijk, maar ik heb mij er eerlijk gezegd na de eerste 150 pagina's behoorlijk doorheen moeten worstelen om het uit te krijgen.
vrijdag 26 november 2010
284. Hooking Up with Tila Tequila
Wijze levenslessen in dit zelfhulpboek (2008) van moderne ster Tila Tequila! Cadeautje van de American Book Center Den Haag bij de aanschaf van enkele boeken op Thanksgiving. Ruime bladspiegel, 170 pagina's, veel plaatjes.
zondag 14 november 2010
127/1001. The Thin Man
Het tweede boek dat ik heb gelezen van Dashiell Hammett (1932) en ik moet zeggen, het was wel weer op tempo en boeiend, maar ik vond de andere beter. The Thin Man staat echter op de 1001-lijst en is ook nog eens verfilmd, dus dat is ook wat waard.
zondag 7 november 2010
282. The Complete Far Side - deel 2
Tweede en laatste deel van de complete collectie vervreemdende humor van Gary Larson. Periode 1987 - 1994.
zaterdag 6 november 2010
281. The Bad Beginning
Eerste deel van de dertiendelige kinderboekenreeks "A serie of unfortunate events", geschreven door Lemony Snicket. Voor de leuk tussendoor. Verfilmd in 2005 met Jim Carrey in de hoofdrol.
dinsdag 2 november 2010
126/1001. De broeikas
In dit boek van Wolfgang Koeppen (1953) heeft een niet al te succesvol politicus, Keetenheuve, het moeilijk met zijn leven en zijn werk. Het boek is bij vlagen interessant door het geboden inzicht (fictief, maar toch) in de Duitse politiek vlak na de Tweede Wereldoorlog. Grote stukken waren voor mij echter soms verwarrend door het elkaar lopen van droom en werkelijkheid. Oordeel: aardig, maar geen aanrader.
Bismarck: 'De ijdelheid is een hypotheek die op iedere politicus drukt.'
Bismarck: 'De ijdelheid is een hypotheek die op iedere politicus drukt.'
Labels:
Duitsland,
nazisme,
openbaar bestuur,
politiek,
Tweede Wereldoorlog
Abonneren op:
Posts (Atom)