zaterdag 29 mei 2010

245. Sharpe's battle

Cornwells Sharpe tijdens de Slag bij Fuentes de Oñoro, mei 1811. In deze aflevering houdt het Brits-Portugese leger onder leiding van Wellington het Franse leger onder leiding van de briljante Maarschalk Massena tegen in zijn poging het nog geen twintig kilometer lopen verder gelegen Almeida te bevoorraden.


244. Zo leer je goed schaken 2)

Een schaakboek volledig doorwerken dat gebeurt me niet vaak. Dit boek van de onvolprezen schaakmeester Max Euwe heb ik echter binnen een luttele acht jaar tijd van kaft tot kaft doorgespeeld. De opzet is dat een partij vanaf het begin wordt weergegeven, maar dat je op een gegeven moment voor de winnende speler moet verzinnen wat zijn volgende zet is. Bij een correct antwoord krijg je punten en dan kan je zien welk niveau je redt. Met af en toe wat spieken viel mijn gemiddeld niveau niet tegen!

zondag 23 mei 2010

243. Botsauto door Rotterdam

Dit boekje is echt lachwekkend slecht. Oud-hoofdredacteur van de Straatkrant Sander de Kramer heeft ongetwijfeld het hart op de juiste plek en kan vast een aardige column voor de plaatselijke sufferd schrijven, maar gebundeld achter elkaar - zoals in dit boekje - wreekt de eenzijdige stijl zich wel heel erg. De onderwerpen zijn aardig voor Rotterdam in de tweede helft van de jaren '00, maar vooral de opeenstapeling van slechte woordgrappen is pijnlijk. Zo komt er bijna elke column wel een verzonnen persoon opgevoerd waarvan de combinatie voor- en achternaam iets met de strekking van het verhaal te maken heeft. Een kleine bloemlezing (hilarisch!): Bas Gitaar, Klaar Inet, Harm Onica, Dik Trommel, Cynthia Sizer, Diana Doperwt (met de kleine borsten), K. Daver (de dodevogeldeskundige), K. Bouter (dwergendeskundige), K. Rambol (van de biljartvereniging), Dokter Vogel (de meeuwendeskundige), A. Maretto (betrapt op dronken rijden), Leo Nidas (van de cacaopolitie), K. Duuk (beroepssloper), K. Soufflé (auto op frituurvet), B. Rini (scooter gestolen), E. Rotiek (eigenaar seksshop), K. Toen (van de stoffenwinkel).

242. Sharpe's Rifle

Bernhard Cornwell schreef deze Sharpe speciaal voor de verfilming van de boekenreeks met Sean Bean. Verteld wordt onder meer over het ontstaan van de vriendschap tussen Richard Sharpe and Patrick Harper. Uiteraard stonden ze elkaar eerst naar het leven. Achtergrond is een compleet verzonnen tocht naar Santiago de Compostella. Niet meer dan vermakelijk voor in de trein.

Portugese kersenlikeur, Ginjinha, fantastisch spul. 
Indien een bloglezer dit ooit kan aanschaffen, ik houd me aanbevolen!

zaterdag 15 mei 2010

241. Sharpe's Honour

Het was weer eens tijd voor een (ont)spannend avontuur van Bernhard Cornwells Sharpe. Eenmaal begonnen aan zo'n boek is het altijd lastig weg te leggen ("hoe ontsnapt hij nu weer aan de dood?!"). De historische achtergrond is dit keer bijzonder dun, maar meld ik toch even: de slag bij Vitoria waar Wellington de Fransen Spanje uitjoeg op 21 juni 1813.

vrijdag 14 mei 2010

117/1001. Exercises in style

99 keer hetzelfde korte verhaaltje over een rare man in een drukke bus die later ook nog in gesprek op een plein wordt gezien. Verteld in evenzoveel verschillende stijlen. Briljant, interessant, inspirerend. Schrijver is Raymond Queneau, jaar van eerste verschijning 1947, vertaling gelezen van Barbara Wright. Vier sterren.

zondag 9 mei 2010

116/1001. A Sentimental Journey

De volledige titel van dit boek van Laurence Sterne uit 1768 is A Sentimental Journey through France and Italy. Het is overigens niet zozeer een reisverslag als wel een beschrijving van een aaneenschakeling van mini-gebeurtenissen. Het gaat dan veelal om ontmoetingen van hoofdfiguur Yorick met mensen, en dan met name met vrouwen. Om dit boek te kunnen waarderen, moest ik me bewust overgeven aan een rustiger leestempo dan gebruikelijk. Dat maakte het echter wel de moeite van het lezen waard.

dinsdag 4 mei 2010

238. Piccadilly Jim

Wederom een vroeg boek van P.G. Wodehouse, namelijk uit 1917. Sterk plot, met 316 pagina's iets dikker dan veel van zijn andere boeken. Net als de meeste andere boeken van Wodehouse een aanrader. Het boek blijkt liefst driemaal verfilmd te zijn. Ook voor Wodehouse geldt echter dat overdaad schaadt, dus ik stort me eerst weer op minimaal vijf totaal andere schrijvers.
De stofomslag

maandag 3 mei 2010

115/1001. The Thirty-Nine Steps

Gelukkig kondigt schrijver John Buchan in de opdracht van dit boek uit 1915 al aan dat het verhaal een 'shocker' is en dat in dit type boek 'the incidents defy the probabilities, and march just inside the borders of the possible', anders had ik me maar geërgerd aan de ongeloofwaardige opeenvolging van gebeurtenissen. Zonder dat is het een spannend kort verhaal over een burger die het avontuur in wordt getrokken en voor alles en iedereen (politie en de oppermachtig lijkende boeven) moet vluchten om de wereld zoals wij die kennen te redden (van de Duitsers). Leuk!

zaterdag 1 mei 2010

114/1001. De morgen loeit weer aan

"Een volwassene wordt nooit meer vrij, het zal hem nimmer gelukken zich te ontdoen van de onreine dingen die zich met zuignappen hebben vastgehecht aan zijn leven. Er is geen weg terug."


De hoofdpersoon van dit boek van de Nederlands-Antilliaanse schrijver Tip Marugg (1923-2006) is een oude kluizenaar, eenzaam en uitgeleefd. Nachtenlang zit hij op zijn veranda met een van zijn honden, whiskey en bier. In werkelijk fraaie zinnen worden kleurrijke beelden geschetst van vormende gebeurtenissen uit zijn leven. Het boek gaf mij een somber beeld van de zin van al de bezigheden van al de mensen op deze wereld; en dat spreekt mij aan. Zie ter illustratie van de sfeer de quote en het plaatje van een doodshoofdvlinder boven dit bericht.