vrijdag 22 oktober 2010

277. WODC/JV, Architectuur en veiligheid

Wederom een interessant deeltje uit de reeks Justitiële Verkenningen. De aardigste verrassing uit dit deeltje was voor mij de referentie aan de Baltische bioloog Jacob Johann Von Uexkull. Daar kan - helaas, helaas - Frederik Bang niet echt tegenop. Voor het overige waren het meest interessant:
  • het openingsverhaal van Vanstipthout met als duidelijke titel "De architect heeft het gedaan! De rol van stedenbouw, architectuur en stadsbestuur in de rellen in de Franse voorsteden van 2005", met historische verschuivingen in wijken en trends in de stedenbouw;
  • het verhaal van M. Oudenampsen over "Amsterdam Noord: van sociale naar ruimtelijke maakbaarheid". Richt je je vanuit de maakbaarheidsgedachte op de mens (en wordt je teleurgesteld door de onverbeterbaren) of op de omgeving (en wordt je teleurgesteld door het onaangenaam blijven van wijken)?
  • de bijdrage van S. Graham over "Het nieuwe militaire urbanisme" was enigszins beangstigend: de schrijver beschrijft hoe praktijken uit de oorlogvoering steeds meer doorwerken in de ontwikkeling van steden. Hier vallen behoorlijk wat kanttekeningen bij te plaatsen, maar alleen de kern van de boodschap verontrust al.

Zomer in de stad

Geen opmerkingen:

Een reactie posten