vrijdag 24 december 2010

293. Informele economie, uitbuiting en illegaliteit & Taakstraffen & Rechtspraaklezing 2010

Niet alles met een kaft is een boek. De Rechtstreeks-uitgaven van de Raad voor de Rechtspraak en de Justitiële Verkenningen van het WODC zijn bijvoorbeeld meer vaktijdschriften. Om het toch wat body te geven aan dit bericht daarom een bundeling van drie van deze - recent gelezen - werkjes.

1. Taakstraffen langs de lat
Beschrijving van een onderzoek naar aanleiding van een spraakmakende Zembla-uitzending waarin werd gesteld dat taakstraffen ook bij (zeer) zware delicten worden opgelegd. Dit onderzoek naar de strafopvattingen van Nederlanders nuanceert een en ander. Conclusie: taakstraffen worden nog wel als voldoende punitief beschouwd. Vaagheid van de invulling en de duur leiden in concrete gevallen ertoe dat het strafkarakter soms onvoldoende overkomt bij de gemiddelde Nederlander.

2. Rechtspraaklezing 2010
Responsief strafrecht. Rechtspraak dient niet alleen juridische, maar ook maatschappelijke problemen op te lossen. Dit vergt volgens de President van de rechtbank Amsterdam, mevrouw mr. C.M.T. Eradus ook een andere organisatorische inrichting van de rechtbanken: thema's, niet rechtsgebieden zouden centraal moeten staan in een ideaal gerecht.

3. Informele economie, uitbuiting en illegaliteit
Schaduw-, parallel-, zwarte, ondergrondse, verborgen, secundaire economie: alle economische activiteiten die zich buiten het gezichtsveld van de overheid afspelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten